Lubee is 24/7 bereikbaar voor advies of vragen via het volgende telefoonnummer
085-0160900Nederlanders kiezen er steeds vaker voor om hun aankopen te pinnen dan deze contant te betalen. Zelfs kleine bedragen worden steeds vaker gepind. In de detailhandel zagen ze dat in 2014 voor het eerst meer pinbetalingen gemaakt zijn dan dat de consument contant betaalde. Dit blijkt uit een onderzoek welke de Betaalvereniging Nederland heeft uitgevoerd.
Contant vs. pinbetalingen
Het aantal contante betalingen daalde van 3,8 miljard in 2013 naar 3,4 miljard een jaar later. Ook de waarde van de betalingen kent een daling. Waar er in 2013 voor 47 miljard euro contant werd betaald, is dat in 2014 gedaald naar 42 miljard.
Het aantal pinbetalingen is hierbij toegenomen met 35% gezien over de afgelopen vier jaar. De consument betaald ook haar kleine bedragen steeds meer met haar pinpas. Mede dankzij de komst van het contactloos betalen is dit wel zo gemakkelijk geworden. Bedragen tot en met 25 euro kunnen door middel van de pas tegen de pinautomaat te houden eenvoudig en snel worden afgerekend.
Contactloos betalen
Bij het in gebruik nemen van de contactloos betalen mogelijkheid is een belangrijke rol voor de kassamedewerkers weggelegd. Consumenten vinden het fijn uitleg te krijgen over deze mogelijkheid. Steeds meer mensen raken hiermee vertrouwd maar de meeste hebben de eerste keer graag een uitleg. Vragen als wanneer moet ik mijn pincode invoeren? Of tot welk bedrag kan ik contactloos betalen? horen medewerkers veel. Het is dus zaak dat medewerkers hier zelf goed kennis van hebben en dit gemakkelijk en duidelijk kunnen uitleggen aan de klant.
SBEB heeft samen met Betaalvereniging Nederland een animatie gemaakt welke aan kassamedewerkers getoond kan worden om hen alles over contactloos betalen te leren.
Sectoren
In de detailhandel, waaronder supermarkten en kledingwinkels vallen, waren het aantal pinbetalingen in 2014 hoger dan de contante betalingen. In de horeca blijft het contant afrekenen nog het meest populair, al is er wel een toename in pinbetalingen te zien.
In 2019 zou het gewenst zijn dat er 60% van de betalingen gepind wordt en 40% contact afgerekend zal worden. Dit zou betekenen dat het aantal pinbetalingen de komende jaren met minstens 15% moet stijgen.
Bevolkingsgroepen
Vooral mannen, jongvolwassenen en hoog opgeleiden maken al veel gebruik van hun pinpas. Maar juist onder laag opgeleiden en ouderen is dit de afgelopen tijd ook toegenomen. Hoewel deze groepen eerder juist de meeste contante betalingen deden.